Legislatie

Amenzi majorate pentru cei care nu combat ambrozia

Se anunta amenzi mai mari pentru toți cei care nu vor distruge ambrozia. Sancțiunile au fost majorate de Guvern, într-o ședință care a avut loc săptămâna trecută. S-a hotărât creşterea nivelului de sancţionare cu amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea ambroziei.

În plus, noul normativ va permite autorităților publice locale, poliției locale sau comisarilor Gărzii de Mediu să verifice terenurile infestate cu ambrozie. La rândul lor, aceștia vor fi verificați de către o comisie stabilită prin Ordin al Prefectului, care are competența de a sancționa nerespectarea dispozițiilor legale. Noul normativ va prelungi perioada privind al doilea control asupra terenurilor infestate, în intervalul 6 iulie – 31 octombrie, al fiecărui an.

Ambrozia este considerata un alergen puternic care crește pe câmpuri, dar și în zonele neîngrijite de la marginea orașului sau din zonele virane. Polenul de ambrozie se răspândește de la sfârșitul verii și până la începutul toamnei, moment în care apar alergiile.

Potrivit legii, proprietarii de terenuri sunt obligați să distrugă buruiana, prin smulgerea, urmată de arderea plantei sau erbicidarea. Ambrozia sau pelinița are prostul renume că provoacă alergii severe celor care se știu, în general, sensibili la polen. Bolnavii de astm pot ajunge la şoc anfilactic sau sufocare, din cauza polenului eliberat de ambrozie.

Sursa: Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

One thought on “Amenzi majorate pentru cei care nu combat ambrozia

Lasă un răspuns