Ambrozia

Alergii de primavară: milioane de români afectati

Primăvara aduce nu doar bucurie. Milioane de români suferă de alergii de primavara, iar explozia naturii poate fi un chin pentru cei sensibili la polen. Au simptome respiratorii care durează mult şi se agravează până la astm. Medicii au observat, în ultimii ani, o explozie a cazurilor de alergie la ambrozie, dar şi praful, poluarea şi chimicalele din alimente pot crea sensibilitate.

Tot mai mulţi pacienţi cu simptome respiratorii din ce în ce mai grave

Raluca avea de doi ani simptome respiratorii tot mai chinuitoare când a mers la alergolog: „Am început să nu mai pot respira, să simt o presiune în piept. Îmi lăcrimau foarte des ochii şi foarte mult. Mă mânca foarte rău nasul, curgea foarte rău. Nu puteam nici să vorbesc”.

Testul de pe piele a arătat că are alergie la ambrozie, dar și praful îi face rău.

Şi soţul şi fiica de 10 ani au alergii la ambrozie şi la praf. Tot mai mulţi români devin foarte sensibili fiindcă sunt expuşi prea mult la aceşti alergeni. Terenurile pe care creşte ambrozia nu sunt curăţate, străzile nu sunt spălate, iar aerul respirat este foarte poluat.

Alergologii au tot mai mulţi pacienţi cu simptome respiratorii din ce în ce mai grave. Unele se prelungesc şi când nu mai pluteşte polenul în aer.

Medicii constată probleme grave la vârste tot mai fragede. Mulţi pacienți ajung la astm bronşic de la alergii.

Dr. Adina Neculae, medic primar alergologie: „Nu m-aş fi aşteptat ca la trei ani şi jumătate să descopăr o alergie la ambrozie la un copil, cu simptome de rinită severe. La alergenii sezonieri, cum este ambrozia, ne aşteptăm la un timp de expunere mai mare până să dezvolte această sensibilitate, după 4-5 ani. La alregenul prezent tot timpul, după un an-doi poţi dezvolta simptome”.

Aproximativ opt milioane de români suferă de o formă de alergie, potrivit specialiştilor în domeniu. Rinita alergică afectează un sfert dintre adulţi şi o treime dintre copii. Iar un copil din cinci a ajuns deja la astm din cauza alergiilor, în România.

Tratamentele şi masca de protecţie ameliorează simptomele, dar nu opresc evoluţia spre astm, spun medicii. Pentru mai multe alergii, inclusiv la ambrozie şi praf, există imunoterapii eficiente, un fel de vaccinuri sub formă de picături care pot vindeca boala. Trebuie luate însă între 3 şi 5 ani la rând.

Sursa: TVR.ro

Lasă un răspuns