Tratament pentru alergia la ambrozie – 5 variante posibile
Un tratament pentru alergia la ambrozie este stabilit dupa ce doctorul alergolog a identificat cauzele. In functie de reactivitatea ta la acest alergen, impreuna cu acesta, vei stabili un plan pentru a controla simptomele care te supara.
Doctorul iti poate prescrie o medicamentatie orala, spray-uri nazale, picaturi pentru ochi (simple sau in combinatie) sau imunoterapie. Daca iei alte medicamente sau suferi de o boala cronica, discuta cu doctorul tau inainte de a incepe un tratament pentru rinita alergica. Informatiile de mai jos sunt pur informative si nu inlocuiesc un consult specialist. Nu administra medicamentele dupa bunul tau plac, ci consulta-te cu medicul tau!
Tratamentele pentru rinita alergica care pot fi recomandate de medicul alergolog includ:
Antihistamine si decongestionante
Acestea sunt sub forma de pastile, spray sau picaturi. Sunt cele mai folosite in tratarea alergiilor. Antihistaminele ajuta la ameliorarea mancarimilor, stranuturilor si a nasului infundat, insa nu au un efect mare asupra congestiei. Aceastea blocheaza histamina, substanta inflamatorie care este eliberata de sistemul imunitar in timpul reactiei alergice. Decongestionantele se combina cu antihistaminicele, fiind disponibile sub forma de tablete si spray-uri nazale. Cele orale includ medicamente care contin pseudoefedrina. Daca ai hipertensiune, evita decongestionantele orale pentru ca pot mari tensiunea.
Picaturi pentru ochi
Anumite substante (alergeni) ca de exemplu polenurile de ambrozie, praful din casa sau blana animalelor pot provoca reactii alergice care duc la mancarime, roseata si umflarea suprafetei ochiului. Pentru astfel de situatii exista un grup de medicamente pentru tratamentul alergiilor oculare. Actioneaza prin reducerea intensitatii reactiilor alergice. Picaturile oculare diminueaza temporar intensitatea simptomelor care afecteaza ochii si ajuta la lubrifierea acestora.
Spray nazal
Exista mai multe tipuri de spray nazal pentru a ameliora alergia la ambrozie care apare în anumite momente ale anului. Acest tip de reactie se mai numeste si „Febra fanului„, fiind o reacţie alergică cauzată de inhalarea polenului din ambrozie, copaci, iarbă, buruieni, precum şi spori de mucegai şi ciuperci. Rinita perenă poate aparea pe toată durata anului, iar simptomele pot fi cauzate de o sensibilitate la o varietate de alergeni, incluzând acarieni din praful de casă, păr de animale (sau mătreaţa acestora), pene şi anumite alimente. Spray-ul nazal reduce umflarea şi iritarea nasului, ameliorând astfel strănutul, mâncărimile, precum şi senzaţia de „nas înfundat” sau rinoreea, determinate de reactiile alergice.
Imunoterapia
Aceasta este o forma tratament al alergiei la ambrizie sub forma sublinguala (pastile ori picaturi) sau subcutanata (injectabil), prin desensibilizare, numita imunoterapie. In Romania, se intalneste cel mai frecvent ca Staloral 604 pentru Ambrozie. Tratamentul se recomanda persoanelor care sufera de o forma severa de alergie, precum si celor care prezinta simptome mai mult de 3 luni de zile pe an. Daca celelalte medicamentele nu te ajuta, medicul tau iti poate recomanda acest tratament de desenzibilizare. Pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani, vei face acest tratament in mod regulat. Scopul il reprezinta desensibilizarea ta la polenul de Ambrozie, reducerea simptomelor si a nevoii tale de medicamente. La copii, imunoterapia poate ajuta la prevenirea astmului. Pe termen lung, rata de succes a imunoterapiei este de aproximativ 70-80%.
Prevenţia
Insa cea mai simpla metoda de tratament pentru alergia la ambrozie este evitarea polenului, deci daca esti alergic la polenul de Ambrozie iti recomandam:
- inchide usile si ferestrele in sezonul cu mai mult polen. Nu uita ca dimineata exista concentratia maxima de polen in aer asa ca evita aerisirile la prima ora.
- incearca sa folosesti plase anti polen pentru a reduce concentratia de polen din interiorul camerelor.
- evita sa usci rufele in aer liber (polenul se poate aseza pe lenjeria de pat sau prosoape);
- foloseste aerul conditionat in casa sau masina dar nu uita sa schimbi si sa cureti regulat filtrele acestora;
- evita activitatile in aer liber, dimineata cand densitatea de polen este maxima;
- evita sa tunzi iarba sau sa maturi frunzele.
de ce nu puneti toate alergiile care le provoaca fumatul eu am astm alergic si trebuie sa fug de oamenii care fumeaza ca imi provoaca alergia si tuse pina vomit stop respirator dar nimeni nu tine cont de asta inca oamenii ma ocolesc si imi zic ca am boala comtagioasa
In Ploiesti ( zona garii de vest) este ambrozie cata vrei, in spate la Altex,Lidl, si daca iesi spre centura de vest pe sub pod, vezi ambrozie la tot pasul.
Degeaba au dat legi, nu se dau amenzi, nu verifica nimeni.” LALAIALA”
Populatia din cartier vest al orasului, sufera din cauza acestei alergii, majoritatea au astm bronsic.
Petitiile adresate online primarului orasului Ploiesti si primarului comunei Gura Vitioare, referitoare la prezenta ambroziei in spatiile publice, insotite de fotografii care atesta aceste sesizari, au ramas fara raspunsuri. Intamplator sau nu, petitia inaintata primariei Ploiesti, se refera la aceleasi locatii semnalate anterior de Ion Magdalena, si anume zona Garii de Vest, Market, Altex, Lidl.