Remedii

Imunoterapia: Cum funcționează un vaccin anti alergie la ambrozie

Atunci când medicamentele nu reușesc să controleze în mod adecvat simptomele alergice și evitarea factorului declanşator nu este ușoară sau posibilă, cum este şi cazul polenului de ambrozie, un alergolog poate recomanda imunoterapie sau „vaccin anti alergie”. Acest tratament constă dintr-o serie de injecții care conțin mici cantităţi de substanțe la care persoana este alergică.

În general, după o serie de vaccinuri anti alergie, pacienții prezintă mai puține simptome alergice. Se poate administra vaccin anti alergie pentru rinoconjuntivita alergică (nas și ochi), astmul alergic și alergiile la ambrozie, intepatura insectelor, etc.

Prezentare generală

Injectiile anti alergie au fost administrate de aproape 100 de ani și sunt terapii aprobate de FDA. Numeroase studii medicale bine concepute arată eficacitatea vaccinurilor antialergice. Vaccinurile alergice nu conțin steroizi, care pot avea efecte secundare adverse pe termen lung.

Spre deosebire de medicamentele alergice, antihistaminice, care acționează doar pentru a „acoperi” simptomele alergice sau pentru a le preveni temporar, vaccinurile împotriva alergiilor rezolvă problema de bază a alergiilor. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul este gradual desensibilizat la prezenţa polenului de ambrozi, a prafului, a mucegaiului sau a parului de casă.

Apoi, organismul încetează să mai producă cât mai mulți anticorpi alergici împotriva factorilor declanșatori și, prin urmare, nu va avea un raspuns alergic atât de mare, sau chiar deloc, atunci când este expus la alergeni. Aceste beneficii pot dura mulți ani, chiar și după oprirea vaccinurilor antialergice. Unele studii arată că vaccinurile împotriva alergiilor pot preveni dezvoltarea de noi alergii și să reducă riscul de a dezvolta astm la copiii cu alergii nazale.

Metodă și dozarea

Metoda imunoterapiei constă în a începe de la o doză mică care nu va provoca o reacție alergică, cu avansarea lentă a dozei până când persoana devine tolerantă la cantități mari de extract. Aceste injecții se administrează inițial o dată sau două ori pe săptămână până se realizează faza de întreținere sau doza constantă. Acest lucru durează de obicei aproximativ trei până la șase luni.

Odată ce doza de întreținere este atinsă, simptomele alergice sunt rezolvate în mare parte la majoritatea pacienților. Ulterior, injecțiile se administrează la fiecare două până la patru săptămâni.

Durata tratamentului

Terapia este continuată timp de trei până la cinci ani în total, după care pacientul continuă să beneficieze de încă cinci până la 10 ani sau mai mult, chiar și după oprirea injecţiilor. Dacă injecţiile sunt oprite înainte de un total de trei ani, simptomele alergice revin de obicei mai rapid.

Riscurile vaccinurilor anti alergice

Riscurile imunoterapiei constau în posibilitatea de a experimenta o reacție alergică la injecţie. Majoritatea reacțiilor alergice constau în umflături ușoare până la moderate și mâncărime la locul injectării,

Aceste reacții apar frecvent, dar rareori necesită orice modificare a tratamentului. O umflare mare poate necesita o ajustare a dozei de imunoterapie sau o modificare a frecvenței și a dozei de vaccin.

Mai rar, pacienții prezintă reacții alergice la nivelul întregului corp, uneori numite „anafilaxie”. Cele mai multe dintre aceste reacții sunt ușoare și constau în mâncărimi ale pielii, urticarie sau nas curbat. Altele sunt mai severe și se pot prezenta ca tuse, senzație de apăsare în piept, respirație șuierătoare, senzație de gât, șoc și rareori pot pune viața în pericol (soc anafilactic).

Din acest motiv, în mod normal, este necesar ca pacienții să rămână în cabinetul medicului timp de 20 până la 30 de minute după injectare, deoarece majoritatea reacțiilor apar în acest timp. Aceste reacții sunt de obicei ușor controlate cu medicamente, cum ar fi epinefrină injectabilă și antihistaminice.

Costurile unui tratament de desensibilizare

Singura varianta posibila de tratament in Romania ramane in continuare din pacate doar Staloral 604 pentru ambrozie. Acesta are astazi un pret de aproximativ 330 lei pentru o cutie cu doua flacoane 300IR/ml. In functie de doza care va este prescrisa de doctorul dvs alergolog, pretul tratamentului poate costa intre 1000 de lei si 3000 de lei pe an si nu este decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Eligibilitate pentru vaccin anti alergie

Evident, dacă sunteți sau nu un candidat la imunoterapie este o întrebare la care numai dvs. și medicul dumneavoastră puteți răspunde. Acestea fiind spuse, există multe motive pentru a lua în considerare vaccinul antialergic:

  • Medicamentele nu funcționează – Mulți pacienți merg la alergolog, deoarece încă prezintă simptome, în ciuda faptului că au încercat numeroase medicamente pentru alergii, cu o reducere insuficienta a simptomelor.
  • Conceptul unei „cure” – Altor pacienți le place ideea unei „cure” și optează pentru vaccinurile alergice din acest motiv. Amintiți-vă, imunoterapia (injectabila sau sublinguala) este singurul tratament pentru alergii care remediază problema de bază a sistemului imunitar, la fel ca un vaccin.
  • Medicamentele orale sunt evitate – Unii pacienți prezintă efecte secundare severe de la medicamente sau nu le place să ia medicamente zilnic. Ideea unei injectii o dată pe lună este o opțiune mai bună pentru ei.
  • Medicamentele sunt scumpe – Medicamentele pot fi costisitoare și, din moment ce simptomele alergice revin de obicei la scurt timp după oprirea medicamentelor, pacienții pot necesita medicamente pentru mulți, mulți ani. Injectiile alergice pot atenua o mare parte din necesitatea de medicamente și pot reprezenta o măsură semnificativă de economisire a costurilor pe termen lung.

Lasă un răspuns