Rinite alergice

Calendar de polenuri: cum găsești cauza rinitei alergice

Calendar de polenuri: când polenurile ne afectează

Alergia la ambrozie este uneori însoțită și de alergii la alte polenuri. Polenul este un element natural esențial pentru reproducerea plantelor cu flori, însă pentru un număr semnificativ de persoane, este și o sursă de disconfort și probleme de sănătate. Alergiile sezoniere la polen afectează milioane de oameni din întreaga lume și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții. În acest articol, vom explora modul în care sezoanele polenurilor alergene influențează sănătatea și ce măsuri pot fi luate pentru a gestiona simptomele asociate.

Ce sunt alergiile sezoniere la polen?

Alergiile sezoniere la polen, cunoscute și sub numele de febra fânului sau rinită alergică sezonieră, sunt reacții ale sistemului imunitar la polenul eliberat de plantele care înflorește într-un anumit sezon. Atunci când o persoană alergică inhalează polenul, sistemul lor imunitar reacționează excesiv, producând histamină și alte substanțe chimice care cauzează simptome neplăcute.

Simptomele alergiilor sezoniere la polen pot varia în severitate și pot include:

 • Strănut repetat
 • Mâncărime la nivelul ochilor, nasului și gâtului
 • Nas înfundat sau curgător
 • Congestie nazală
 • Lacrimare excesivă
 • Roșeață și umflarea ochilor (conjunctivită alergică)
 • Tuse
 • Respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație (mai ales în cazul persoanelor cu astm)
Calendar de polenuri
Calendar de polenuri

Calendar de polenuri: principalele sezoane

Polenul care cauzează alergii este eliberat de diferite plante în funcție de sezon. Acest lucru înseamnă că simptomele alergice pot varia în funcție de timpul anului și de regiunea geografică. Iată cum se împart sezoanele polenului alergic:

Primăvara

Primăvara este deseori cea mai temută perioadă pentru persoanele alergice la polen, deoarece multe plante încep să înflorească în această perioadă. Printre cele mai comune plante care eliberează polen în primăvară conform unui calendar de polenuri se numără:

 • Copacii cu flori, cum ar fi arinul, alunul, ulmul, plopul, salcia, stejarul, frasinul, platanul, socul, teiul mesteacănul, arțarul, fagul și salcia
 • Plantele cu flori, cum ar fi liliacul, magnolia și trandafirul
 • Iarba de primăvară (graminee), dar si cereale precum grâul și orzul

Vară

În timp ce multe plante încetează să înflorească în timpul verii, altele își ating vârful de înflorire. Printre plantele care eliberează polen în timpul verii se numără:

 • Iarbă de vară, cum ar fi fânul și timoteiul. O gama variata de graminee ce nclude rapita, ovazul, secara, graul, orzul si porumbul.
 • Anumite buruieni, cum ar fi păpădia, pelinul și ambrozia. Mai multe detalii despre sezonul de ambrozie gasiti aici.

Toamna

În toamnă, concentrația de polen din aer poate scădea semnificativ, iar simptomele alergiilor la polen pot fi mai ușoare pentru mulți oameni. Cu toate acestea, anumite plante încă pot elibera polen în această perioadă din calendarul de polenuri, inclusiv:

 • Ambrozia, care poate fi o sursă majoră de alergii în această perioadă
 • Anumite buruieni sau plante cu flori târzii, cum ar fi gălbenelele

Iarna

Din fericire, iarna este sezonul cu cel mai redus nivel de polen, însa și în sezonul rece există alergeni aeropurtați precum arinii, tufele de alun, chiparosul, ienuparul, etc. Odată cu încălzirea globală, se ajunge uneori ca alergeni de primăvară sau toamnă, să elibereze polenuri și în sezonul rece.

Cum puteți gestiona alergiile sezoniere la polen

Chiar dacă nu există o modalitate de a evita complet expunerea la polen în timpul sezonului său, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a gestiona simptomele și a reduce disconfortul:

 • Monitorizați nivelul de polen: Multe organizații de sănătate și aplicații mobile oferă informații actualizate despre nivelul de polen din zona dvs. Astfel, puteți planifica activitățile în funcție de gradul de expunere la polen.
 • Limitați expunerea la polen: Încercați să rămâneți în interior în zilele cu niveluri ridicate de polen, în special în perioadele în care plantele care vă afectează cel mai mult eliberează polen în aer.
 • Folosiți filtre de aer și purificatoare: Utilizarea unui purificator de aer în interior poate ajuta la eliminarea polenului și a altor alergeni din aerul din casă sau birou.
 • Instalați plase anti polen si praf: Mai mulți membrii ai comunității online au raportat o îmbunătățire a simptomelor după ce au utilizat plase anti polen la ferestre, pentru a reduce cantitatea de polen intrată în locuință.
 • Luați medicamente antialergice: Medicamentele antihistaminice sau decongestionante pot fi eficiente în controlul simptomelor alergiilor sezoniere la polen. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a găsi cel mai potrivit tratament pentru dvs.
 • Evitați expunerea la polen în timpul activităților în aer liber: Dacă este posibil, încercați să vă planificați activitățile în aer liber în timpul serilor sau dimineților, când nivelurile de polen sunt mai scăzute.

Concluzie

Un calendar de polenuri evidențiaza alergii sezoniere ce pot fi extrem de inconfortabile și pot afecta calitatea vieții persoanelor afectate. Înțelegerea sezoanelor polenului alergic și luarea măsurilor adecvate conform calendarului de polen pentru a gestiona simptomele pot face diferența în atenuarea disconfortului și menținerea unei vieți active și sănătoase în ciuda alergiilor.

Nu uitați că un diagnostic și planul de tratament pentru alergii este întotdeauna recomandat a fi stabilit de către un medic alergolog. Calendarul de polenuri mai sus prezentat include doar polenurile, însă rinita alergică poate fi declanșată și de alți alergeni precum acarienii, părul de pisică sau praful de casa. Consultați întotdeauna un medic alergolog pentru sfaturi și tratamente personalizate în funcție de nevoile și simptomele dvs.

Lasă un răspuns