Remedii

Diagnosticarea alergiei la ambrozie

Alergenii aeropurtați sunt multipli și uneori nu e ușor să afli cu exactitate care este cel care te afectează. Daca ai semne de rinită alergica (strănut frecvent, nas înfundat, usturimi în ochi) în perioada polenului de ambrozie (Iulie – Octombrie) pentru confirmarea alergiei la ambrozie se pot face două tipuri de teste: de sânge sau cutanate.

Testele alergologice de tip sanguin funcţionează prin depistarea în sânge a anticorpilor. Testul alergologic de tip sanguin măsoară nivelul de anticorpi din sânge pe care corpul îi produce ca răspuns la un alergen. Nivelul acestor anticorpi este de regulă mult mai mare în cazul persoanelor care suferă de astm.

Testul alergologic sanguin este indicat în situaţiile în care pacientul nu poate realiza un test alergologic de tip cutanat. Situaţiile în care nu este indicat ca pacientul să facă un test alergologic cutanat apar atunci când persoana respectivă ia anumite medicamente, precum antidepresivele, care reduc eficienţa testului cutanat, atunci când persoana respectivă are probleme dermatologice – eczeme, urticare sau atunci când aceasta suferă reacţii alergice severe.

Testele alergologice cutanate sunt cele mai folosite teste alergologice. Ele sunt folosite pentru a identifica atât alergenii din aer – seminţe, tutun, praf, păr de animale, pene, cât şi alergenii alimentari – ouă, lapte, alune, nuci, stridii sau peşte. De asemenea testul alergologic cutanat este folosit şi pentru a identifica alergiile la medicamente sau la veninul anumitor animale.

Testul alergologic – precauţii

Testul alergologic cutanat trebuie să fie realizat abia după ce pacientul a avut o întrevedere cu medicul pentru a-l informa pe acesta referitor la tipul de medicamente care îi sunt prescrise şi la medicamentele OTC pe care şi le procură singur din farmacie.

Consultul prealabil al medicului este obligatoriu deoarece pacientul trebuie să fie informat cu privire la anumite precauţii de care trebuie să ţină cont: să nu ia anumite medicament înainte de testul cutanat, precum antidepresivele, să nu consume băuturi care au în compoziţie cofeină, să nu mănânce sau să bea lichide în exces înainte de realizarea testului. De asemenea, acesta este momentul propice pentru ca pacientul să se informeze cu referire la posibilele reacţii adverse în urma realizării testului alergologic.

Testul cutanat – cum se realizează

Testul alergologic cutanat constă în introducerea, în special în zona braţului, subcutanat sau direct pe piele a unei cantităţi mici dintr-un alergen pentru a se vedea care este reacţia organismului la alergenul respectiv. În unele cazuri în zona înţepată nu apare niciun fel de reacţie, fapt ce sugerează lipsa unei alergii faţă de substanţa respectivă, în timp ce în alte cazuri pot apărea: prurit, tumefierea zonei sau sensibilizarea locului. Cu cât reacţia este mai intensă cu atât indiciul este mai concludent şi anume: există o reacţie alergică la stimulul respectiv. De regulă, după realizarea testului alergologic cutanat, zona înţepată este acoperită cu un material răcoros, sau cu o cremă pe bază de corticosteroizi, astfel încât posibilele reacţii adverse să fie estompate.

Tipuri de teste alergologice cutanate

Testul alergologic cutanat poate fi realizat în mai multe feluri: prin plasarea alergenului la nivelul pielii, prin introducerea alergenului în zona subdermică şi prin plasarea pe piele a unui plasture ce conţine un alergen, timp de una-trei zile.

Testul alergologic cutanat realizat prin plasarea unei picături din alergen pe piele este urmat de o etapă în care zona unde picătura a fost amplasată este înţepată astfel încât alergenul să pătrundă în piele.

Testul alergologic subcutanat constă în injectarea alergenului, într-o cantitate mică, sub piele. În cazul acestui test există riscul unui rezultat pozitiv fals.

Testul alergologic realizat prin plasarea unui plasture cu alergen pe piele, timp de mai multe zile, este folosit în special pentru stabilirea diagnosticului de dermatită de contact.

3 comentarii la „Diagnosticarea alergiei la ambrozie

Lasă un răspuns