Remedii

Plase anti polen şi praf: modalități de filtrare a aerului si 6 avantaje ale acestora

Pentru a reduce cantitatea de polen de ambrozie, care provoacă atâtea alergii, se pot folosi plase anti polen si praf.

Situaţia actuală

Ambrosia Artemisiifolia este o buruiană invazivă de carantină, anuală, originară din America de Nord. Se regăsește adesea pe câmpuri uscate și însorite, sau în zone neîngrijite, cum ar fi margini de drum sau terenuri de construcții. Există câteva zeci de specii în toată lumea. Sezonul polenului ambroziei începe in luna Iulie, Septembrie fiind în mod tradițional luna de vârf pentru nivelurile ridicate ale polenului de ambrozie, însă poate dura pana in Noiembrie. O singura planta poate produce peste un miliard de particule de polen într-un singur sezon. Dimensiunea acestor particule de polen de ambrozie variază între 16-27 microni. Şi atunci, cum pot aceste plase anti polen să filteze aceste particule minuscule?

În unele locuinte, care sunt situate in zone cu trafic auto, constructii sau productie industriala, praful se poate depune în doar câteva zile. Majoritatea prafului ce ajunge în locuinţe, acoperă mobilierul și podeaua, fiind dificil de curățat. La curățare, praful si polenul ajung ușor în plămâni, ceea ce poate provoca boli ale sistemului respirator. Astfel, din ce in ce mai multe persoane dezvolta alergii la praf și polen.

Plasele anti insecte au performanțe bune în blocarea pătrunderii insectelor în case, dar nu funcționează şi pentru praf sau polen. Acestea vor intra în casă împreună cu aerul proaspăt.

Plasele anti polen sunt realizate dintr-o țesătură specială din nailon, care are caracter magnetic pentru a atrage și a prinde praful de pe ecran. Spre deosebire de plasă pentru insecte, care este țesătură simplă în deschideri pătrate, plasele anti polen si praf sunt concepute a forma o structură specială cu ochiuri pătrate sau alungite. Această structură specială contribuie la blocarea prafului. Deschiderea mică, de 0,15 mm × 0,9 mm, care este suficient de mică pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor, muștelor, prafului si polenului în incinte.

Tipuri de filtrare a aerului

Exista mai multe tipuri de filtrare a aerului cu plase anti polen:

  • Fibra de sticlă. Filtrele din fibră de sticlă sunt tipul de filtru cel mai des utilizat în casele și locurile de muncă. Conceput pentru a fi de unică folosință, particulele din fibră de sticlă acoperă un cadru metalic de susținere. Particulele din fibră de sticlă prind toxinele și particulele pe măsură ce trec cu aerul.
  • Poliester. Filtrele din poliester plisat sunt de asemenea de unică folosință și sunt concepute pentru a fi o alternativă ceva mai robustă și mai eficientă la filtrele din fibră de sticlă obișnuite.
  • HEPA (High-efficiency particulate air). Filtrele HEPA s-au bucurat de o popularitate în creștere constantă datorită capacității lor dovedite de a capta particulele, alergenii și toxinele până la un nivel foarte fin. Filtrele HEPA sunt recomandate în orice casă care include animale de companie sau fumători. Filtrele HEPA care îndeplinesc standardul STD-3020-97 au garanția de a filtra 99,7 la sută din TOATE particulele care au cel puțin 0,3 microni (pentru comparație, o globulă roșie umană are 5 microni în diametru și bacteriile sunt oriunde de la .2 până la 3 microni) deci și particulele de polen de ambrozie, inclusiv.
  • Lavabile. Filtrele lavabile sunt concepute pentru a fi spălate și reutilizate. Acestea nu sunt atât de comune astăzi decât în ​​instalațiile industriale în care praful și particulele tind să fie mai mari și mai grosiere. Avantajul ciudat și interesant pentru filtrele lavabile este faptul că acumularea de praf de-a lungul marginilor exterioare îmbunătățește de fapt capacitatea generală de filtrare a filtrului.

Principii de funcționare pentru plase anti polen

O plasă anti polen folosește doua principii de filtrare. Primul este acela al densității materialului, lăsând aerul și lumina sa treacă. Ochiurile plasei opresc astfel particulele de mari dimensiuni.

Al doilea mecanism este cel al filtrării prin încărcare electrostatica. Trecerea aerului prin plase anti polen le încarcă electrostatic și astfel acestea acționează ca un magnet asupra particulelor de mici dimensiuni, de numai câțiva microni, precum este și polenul de ambrozie.

Chiar și in perioada de polenizare a ambroziei, este necesara aerisirea încăperilor, pentru a evita mucegaiul si aerul viciat. Recomandarea este ca aerisirea sa fie zilnică și de scurta durată.

Avantajele plaselor anti polen şi praf

  1. Performanță excelentă pentru a bloca insectele, praful și polenul.
  2. Reduc sansele de aparitie a diverselor alergii si imbunatatesc starea celor care deja le-au dezvoltat.
  3. Vizibilitate mare in cazul celor din fibra de sticla. Nu vă vor bloca integral vederea sau lumina soarelui să pătrundă în casa dvs.
  4. Rezistență la coroziune. Sunt rezistente la coroziune pentru a fi utilizate pe litoral și în alte medii neprielnice.
  5. Ușor de instalat și înlocuit. Toate lucrările pot fi finalizate de o singură persoană.
  6. Ușor de îngrijit. Curățarea cu apă cu săpun obișnuit este suficient de bună pentru a reveni la aspectul anterior a plaselor lavabile.

Dezavantajele plaselor anti polen şi praf

După cum știm cu toții, plasele anti polen au o deschidere extrem de mică pentru a împiedica pătrunderea prafului și a polenului în casă. Sunt mai ușor de înfundat decât plasele anti insecte din fibră de sticlă. De aceea se recomanda spalarea regulata a plaselor lavabile cu apa si sapun pentru a asigura o bună circulație a aerului. Nu se recomandă curățarea ecranului de praf prin pulbere de curățare, deoarece particulele fine ale pulberii pot înfunda ochiurile.

Utilizări ale plaselor anti praf şi polen

Plasele anti praf si polen poate fi instalat la geamurile si usile de balcon ale apartamentelor, caselor sau clădirile de birouri. Pot îmbunătăți pătrunderea aerului și pot reduce pătrunderea prafului si polenului din exterior. Deci, ecranul de praf poate ajuta la crearea unui mediu interior mai curat și mai sănătos. Ecranul de praf poate fi instalat pe ferestre, uși de terasă și alte locuri pentru a bloca micile insecte, praful și chiar polenul din afara casei.

Folosește codul AMBROZIARO2024 până la 31 Octombrie 2024 și beneficiezi de o reducere suplimentară de 5% pentru plasele anti polen comandate în magazinul VitaMag.

Lasă un răspuns