Remedii

Medicamente originale versus generice

Pentru aparitia pe piata a unui nou medicament, este necesara o investitie financiara considerabila din partea unui producator. Din acest motiv, producatorul este protejat printr-un brevet, si doar el are dreptul de a comercializa acel medicament, la pretul dorit, pentru recuperarea investitiei. Insa acest brevet are o perioada limitata de valabilitate.

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale caror brevete au expirat. Contin aceeasi substanta activa ca si produsul original, fiind echivalente din punct de vedere al dozei, concentratiei, caii de administrare, sigurantei, eficacitatii si indicatiilor terapeutice.

Aspirina de exemplu, bazata pe substanta activa acid acetilsalicilic, a fost produsa pentru prima data sub acest nume de firma Bayer din Germania. Dupa expirarea patentului, ea a fost produsa de o multitudine de producatori.

Un medicament generic este comercializat in conformitate cu dreptul de brevet international. Produsul este identificat prin denumirea comuna internationala (DCI) sau prin numele propriu. Medicamentele generice sunt utilizate pe scara larga in multe tari ale UE, in cadrul programelor de tratament cost-eficiente, fiind din ce in ce mai prescrise de catre medici ca alternative eficiente la produsele farmaceutice inovatoare mai scumpe.

Tratament farmaceutic de calitate la preturi accesibile

Medicamentele generice ofera aceeasi calitate, siguranta si eficacitate ca si produsele originale. Autoritatile europene sau nationale efectueaza un control strict inainte de a acorda licente si de a aproba punerea pe piata a medicamentelor.

De obicei, un medicament generic este cu 20% – 90% mai putin costisitor decat originalul. In plus, existenta medicamentelor generice la preturi mai mici scade pretul medicamentelor originale datorita competitiei de pe piata, oferind pacientilor acces la tratament farmaceutic la costuri scazute.

Companiile producatoare de medicamente generice indeplinesc criteriile internationale privind calitatea, siguranta si eficienta medicamentelor. Astfel, toate site-urile de fabricatie ale companiilor producatoare de medicamente sunt auditate si certificate cu normele de calitate Good Manufacturing Practices (GMP) de catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Respectarea stricta a bioechivalentei

Factorul cheie in crearea unui medicament generic este stabilirea bioechivalentei. Bioechivalenta presupune faptul ca, din punct de vedere stiintific, medicamentul generic si produsul original au aceeasi rata si disponibilitate biologica a substantei active in organism atunci cand medicamentul este administrat in aceeasi doza. Astfel, medicamentul generic si produsul original trebuie sa fie la fel de eficiente.

 

Lasă un răspuns