Remedii

Te ajută o mască de protecție împotriva ambroziei?

Epidemia de COVID 19 te-a făcut să uiţi că bate la uşă sezonul ambroziei. Sute de mii de români sunt alergici la ambrozie. Medicii spun că masca de protecţie împotriva COVID 19 are un efect benefic pentru cei sensibili.

Situatia actuală

În România, 500.000 de persoane se confruntă anual cu rinită alergică, declanşată de polenul la ambrozie.

Reacțiile apar atunci când sistemul imunitar identifică incorect alergenii precum polenul ca o amenințare și creează un răspuns imun. Acest lucru poate provoca strănut, congestie nazală, curgerea nasului și mâncărime la ochi.

Un studiu din 2020, a constatat că asistenții medicali care purtau măști de față în timpul COVID-19 au raportat mai puține simptome de rinită alergică.

Autorii studiului raportează că atât măștile chirurgicale standard, cât și respiratoarele N95 pot filtra alergenii din aer.

Polenul este aerian și poate fi inhalat. Dar experții în alergii au remarcat de când purtarea măștii a devenit ceva obișnuit în România, mulți oameni au raportat modificări ale simptomelor alergice legate de polen.

Ce tip de mască de protecţie este recomandat

Conform standardului european de combatere a Ambrosiei Artemisiifolia, „controlul mecanic include smulgerea, tăierea, vaporizarea, arderea, etc. Când lucrați cu plante înflorite, căile respiratorii trebuie protejate de o mască de particule FFP2, ochii trebuie protejați și ei. Deoarece pot apărea reacții alergice de contact, hainele cu mânecă lungă și mănușile vor proteja pielea de contactul cu planta.„.

De menționat ca echivalentul american al măștii FFP2 este N95. Se poate folosi și o varianta superioara, FFP3, dar bineînțeles, cu costuri mai ridicate.

O mască de protecţie standard poate filtra particulele mai mari de 3 micrometri, în timp ce o mască de protecţie N95 poate filtra particulele mici de 0,04 micrometri.

Polenul are de obicei între 10 și 100 micrometri. Sporii fungici sunt de obicei între 2 și 50 micrometri, iar praful acarienilor de praf sunt între 10 și 40 micrometri.

Purtarea unei măști de protecţie ar putea filtra toți acești alergeni.

Mastile care au niveluri de filtrare care pot prinde particulele mici precum polenul pot ajuta la prevenirea inhalării polenului. Trebuie doar să vă asigurați că masca dvs. este curată„, a declarat dr. Elisabeth Ference, medic ORL.

 

Lasă un răspuns