Imunoterapia sublinguală
Imunoterapia specifică sau vaccinarea alergenică este o variantă terapeutică utilizată de medicii alergologi pentru a reduce reactivitatea clinică a pacienţilor alergici şi constă din administrarea gradată a unor doze şi concentraţii crescătoare din alergenii implicaţi în declanşarea simptomalogiei alergice a acestora. Este unicul tratament care se adresează direct cauzelor hipersensibilităţii alergice care stă la baza producerii bolilor alergice respiratorii ca rinita şi astmul alergic.
Imunoterapia specifică sau vaccinarea alergenică este o variantă terapeutică utilizată de medicii alergologi pentru a reduce reactivitatea clinică a pacienţilor alergici şi constă din administrarea gradată a unor doze şi concentraţii crescătoare din alergenii implicaţi în declanşarea simptomalogiei alergice a acestora. Este unicul tratament care se adresează direct cauzelor hipersensibilităţii alergice care stă la baza producerii bolilor alergice respiratorii ca rinita şi astmul alergic.
Aceste afecţiuni nu reprezintă nişte entităţi statice, ci suferă multiple modificări ale simptomelor clinice traduse prin aşa numita evoluţie naturală cu particularităţi individuale care se corelează şi cu schimbările apărute în condiţiile de mediu înconjurător.
În istoricul natural al bolilor alergice respiratorii există o tendinţă de asociere între acestea, un exemplu fiind evoluţia de la dermatită atopică la rinită şi astm alergic, precum şi tendinţa de a dezvolta noi sensibilizări care pot fi demonstrate prin testare cutanată prick şi/sau prin dozări de IgE specifice alergenilor.
A interveni cât mai precoce în evoluţia naturală a bolilor alergice respiratorii prin vaccinare cu extracte alergenice standardizate reprezintă reuşita de a reduce riscul dezvoltării astmului alergic şi prevenţia apariţiei de noi sensibilizări .
S-au căutat astfel căi alternative pentru vaccinare şi în 1986 a fost prima dată descrisă imunoterapia sublinguală.
Acesta a fost concepută pornind de la simpla idee că mucoasa bucală este un organ tolerogen, adică este locul în care se dobândeşte o toleranţă imună naturală, fiind expusă de la cele mai mici vârste la tot felul de substanţe străine faţă de care răspunsul ei inflamator este aproape inexistent.
Imunoterapia sublinguală poate preveni ca şi cea subcutanată apariţia unor noi sensibilizări şi de asemenea previne dezvoltarea astmului la copiii cu rinită alergică. În alergia la acarieni se urmăreşte încă efectul ei benefic la copiii cu dermatită atopică, iar indicaţia ei exclusiv pentru influenţarea astmului alergic rămâne discutabilă. De asemenea, nu poate fi folosită ca monoterapie în tratamentul astmului alergic.
Profilul de siguranţă al acesteia este superior imunoterapiei clasice, raportându-se puţine reacţii secundare cele mai frecvente fiind cele iritative la nivelul mucoasei bucale şi faringiene. Deşi este concepută pentru a fi făcută de pacient la domiciliu, acesta trebuie consiliat înainte de iniţierea ei, iar primele doze se vor administra sub supraveghere medicală de specialitate. Pe tot parcursul desfăşurării vaccinării se va păstra un contact direct cu medicul alergolog care va fi singurul în măsură să stabilească o strategie corectă legată de eventualele reacţii secundare în funcţie de particularităţile clinice ale fiecărui caz.
Vârsta de la care poate fi indicată este de obicei de 5 ani, dar limita poate fi coborâtă în funcţie de complianţa pacientului şi afecţiunea alergică pentru care se indică ca terapie.
Se va iniţia o imunoterapie specifică doar atunci când se poate demonstra că afecţiunea pentru care se indică acestă terapie este una alergică,respectiv mediată prin anticorpi de tip IgE. Se practică deci, înainte de iniţierea vaccinării, testarea cutanată prick şi/sau se determină anticorpii de tip IgE specifici din sânge iar prezenţa acestora trebuie să fie şi în concordanţă cu simptomele clinice ale pacientului alergic.
Imunoterapia specifică va fi indicată numai de un specialist alergolog. Cea subcutanată necesită o monitorizare specială în vederea recunoşterii şi contracarării reacţiilor secundare severe. În schimb, imunoterapia sublinguală poate fi administrată la domiciliu, pacientul fiind corect informat despre posibilele reacţii care pot să apară la administrarea vaccinului şi fiind instruit şi cum să le contracareze păstrând o legătură permanentă cu medicul alergolog care i-a iniţiat-o.
Decizia terapeutică trebuie luată totdeauna împreună cu pacientul alergic căruia i se va explica că vaccinarea poate fi asimilată cu o şcolarizare relativ costisitoare a sistemului imunitar de lungă durată 3-5 ani, iar efectele sale vor fi remarcate după un anume interval de timp de la iniţiere. Cel mai important aspect este însă acela de a beneficia de singurul tratament care poate modifica cursul natural al unei boli alergice respiratorii, care poate preveni agravarea şi extinderea ei spre deosebire de tratamentele clasice care nu fac altceva decât să controleze doar simptomatologia lor.
Dr. Nicolae Claudia, medic primar alergologie şi imunologie clinică
Mai multe informatii gasiti pe Wikipedia.
Pingback: Tratamentul alergiei la Ambrozie | Ambrozia
Pingback: Început sezon Ambrozia 2014 | Ambrozia
Pingback: Staloral: experiența mea cu imunoterapia sublinguală a Ambroziei | Ambrozia
Într-adevăr cel mai bun remediu este cu cetirizin conținut in zyrtec (Ungaria). Fără efecte adverse care sa se manifeste imediat. Pe termen lung nu știu.