Istoria ambroziei
Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă anuală, perenă prezentă în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui respectiv în zonele lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paragină) cum ar fi pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe santierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respective pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute.
Răspândire
Ambrozia este o specie de buruiană originară din America de Nord. Agreează clima caldă, lumina și ploile de vară. Nu agreează copacii și vegetația deasă. Apare de la nivelul mării până la înălțimea de 400 m.
Istoric
Conform descrierii datat din 1958 lui Wagner şi Beals din SUA ambrozia a fost descoperită şi identificată ca buruiană în 1838. Conform lui Basett şi lui Crompton (1975) ambrozia a fost studiată de către Palliser în 1863. În Canada s-a descoperit polenul acestei specii, cu o vechime de peste 60000 ani – datat din perioada interglaciară.
Intensificarea transporturilor intercontinentale a produselor agricole (cartofi, cereale, seminţe de trifoi) a facilitat răspândirea acestei specii pe alte continente. Prezenţa Ambrosiei pe continentul European a fost semnalată prima oară în 1863 în Germania şi în 1870 în Elveţia. Datorită slabei sale competivităţi şi aclimatizări – răspândirea speciei a fost încetinită.
Răspândirea plantei pe continentul European a început în perioada primului război mondial. Prima apariţie pe teritoriul Ungariei s-a semnalat în Anii 1920 în Somogy sud. Răspândirea accelerată în Ungaria a avut loc în Anii 1990. Începând cu Anii 1950, s-a răspândit cu repeziciune în Europa. În această perioadă a fost semnalată în regiunile lyoneze, iar în perioada 1960-70 a ridicat numeroase probleme de sănătate în rândul locuitorilor zonei. Conform studiului de la GA2LEN cea mai afectată ţară este Ungaria, unde 58-60% sunt sensibili la polenul de ambrozia. În Germania 14% din populaţie e sensibilă la polenul de ambrozia, în Olanda 15% iar în Danemarca 20%.
La început răspândirea speciei era lentă datorită perioadei de aclimatizare – dar după perioada de aclimatizare răspândirea ambroziei s-a desfăşurat într-un ritm accelerat.
In ţara noastră, planta s-a aclimatizat recent – răspândirea sa a fost ajutată de Încălzirea globală. Primele informaţii asupra acestei specii în România datează din 1908 – planta fiind prezentă în zona Banat, Sighet, Moldova, Muntenia şi Ploieşti. În această perioadă s-au identificat doar exemplare individuale sau populaţii foarte mici. După anul 1990 pe teritoriul României numeroase terenuri agricole au fost abandonate, au avut loc defrişări masive în sectorul silvic, astfel Ambrozia s-a extins foarte mult în flora spontană, invadând inclusiv culturile agricole.
Deşi este o specie invazivă în România şi fiind periculoasă pentru sănătatea populaţiei, această plantă nu este recunoscută oficial în România ca plantă de carantină.
Statul Roman nu are timp decat de critici si de lupta pe suprematie. Nu sunt interesati daca populatia acestei tari este in scadere datorita multor factori de viata printre care se numara si aceste exemple de alergii care sunt un posibil factor de deces al persoanelor sensibile. Ar trebui sa faca statistici pe care le pot lua de la mediciii care inregistreaza aceste cazuri si o sa vada ca populatia care este alergica la aceasta buruiana este in crestere, deci inseamna ca buruiana ocupa suprafete de teren din ce in ce mai mari. Stiu cazuri in care anumite persoane au incercat distrugerea acestei plante prin ierbicidare si au fost sanctionati de autoritati ca distrug mediul inconjurator. Cei care nu au o astfel de sensibilitate nu stiu ce inseamna lupta cu aceasta, sa nu poti dormi,sa ai stari de nervozitate, sa stranuti mereu,sa te scarpini pana iese sangele, sa-ti vina sa-ti scoti ochii de mancarimi,sa te trezesti in somn ca nu mai poti respira si zici „Doamne aici este sfarsitul meu”. De ce nu se fac comunicate de catre Primarii prin mijloacele de mass media ca aceia care detin terenuri si au astfel de plante sa fie combatute prin orice mijloace, ex. Ungaria, Germania, etc. Eu ma numar printre aceste persoane sensibile la acest tip de alergen si pot sa va spun cu certitudine ca in ultimii 2 ani am cunoscut foarte multe persoane care se confrunta cu aceasta alergie, dandu-si seama ca nu sunt raciti numai dupa indemnul meu de a-si face control antialergic. Cel putin in Craiova exista inregistrari de persoane alergice intr-un numar foarte mare si care este intr-o crestere alarmanta. La serviciul meu intr-un interval de 3-4 zile au mai aparut inca 4 persoane care se plang de astfel de simtome. Rugam toate persoanele care se pot implica in astfel de situatii sa se adreseze guvernului cu rugaminti in vederea stabilirii unor legi care sa permita si chiar sa oblige autoritatile sa combata prin orice mijloace aceasta buruiana, astfel eliminand chinurile prin care trec aceste persoane. Suntem tara cu cele mai multe taxe si impozite si ar fi normal sa se gaseasca niste bani care sa fie investiti in studii si in institutii care sa se ocupe de aceste situatii. Nu trebuie tratata cu indiferenta aceasta situatie.