Ambrozia

De ce a dispărut Staloral 604 pentru Ambrozie

Dacă v-ați aflat cumva sub tratamentul de desensibilizare Staloral 604 pentru ambrozie, tratament ce durează de la 3 până 5 ani, probabil ați fost luați prin surprindere de dispariția produsului de pe piața locala. Eu am pățit asta, după 4 ani de tratament, plătit din buzunarul propriu. Întreruperea tratamentului îi anulează probabil eficiența, oricum de maxim 70%, iar toată rutina matinală din ultimii 4 ani și banii plătiți au fost în zadar. Copiii care au trecut prin injecții regulate, ani de zile, au suferit degeaba.

Situația se pare că este mult mai gravă: producătorul Stallergènes, în urma unei actualizări de software, greșea rețetele.

Pe 2 decembrie 2015, Agentia Nationala de Securitate a Medicasmentelor din Franta a suspendat activitatea laboratorului Stallergènes, care produce tratamente de desensibilizare alergică, inclusiv Staloral 604. Acestea au fost asociate cu erori de distribuție din August 2015.

De atunci, pacienții alergici au fost îngrijorați. Pe rețelele de socializare, reacțiile alarmate s-au înmulțit. Cu toate acestea, ANSM și alergologii sunt clari: în prezent nu există niciun motiv de panică, deoarece nu a fost raportat niciun pericol pentru sănătate sau efect secundar. In afara de pericolul de a plati si urma un tratament cu zero efecte, bineinteles.

De ce a luat ANSM această decizie?

Pe 13 august 2015, Stallergènes și-a schimbat sistemul informatic. Tranziția a mers prost și a avut drept consecință perturbarea lanțului de distribuție a anumitor tratamente de bază împotriva alergiilor, în special „Alergeni pregătiți pentru un singur individ” (APSI), personalizate pentru fiecare pacient.

De exemplu, unii dintre ei au primit medicamente care nu le erau destinate, coletul fiind trimis la adresa greșită. Alții au primit sticle cu etichete incomplete sau în limba engleză. Persoane care asteptau tratamentul Staloral 604 pentru Ambrozie, primeau in schimb Staloral 507, pentru alergie la par de pisică.

Mai grav, pacienții care își începeau tratamentul au primit doze mai mari decât doza planificată inițial. Pe de altă parte, compoziția medicamentelor nu este pusă în discuție, acestea nu prezintă niciun caracter toxic, dupa spusele producatorului.

Câteva persoane au depus apoi o plângere la ANSM, care în urma unui control din noiembrie, a dispus întreruperea activității. De asemenea, Agenția le-a cerut pacienților să-și oprească tratamentul și să returneze loturile.

Pacienții nu au înțeles neapărat. Ei au descoperit că este disproporționat să oprească tratamentele de bază pentru o eroare de calculator și s-au temut că lucrurile vor fi ascunse de ei, explică dr. Isabelle Bossé, președintele Uniunii Franceze a Alergologilor. Dar trebuie să înțelegeți autoritățile sanitare. Chiar dacă pericolul este aproape de zero, ei sunt precauți.

Reluarea productiei de Staloral 604 pentru Ambrozie

Până la o nouă notificare, medicii sunt rugați să nu inițieze noi tratamente de bază și să se concentreze în schimb pe tratamente de întreținere precum antihistaminice sau medicamente pentru astm. Laboratorul ALK, singurul alt producător al acestor produse din Franța, funcționează deja într-un program strâns din august și riscă să rămână fără stoc dacă rețetele ar trimite la medicamentele lor.

Francezii de la Stallergenes se străduiesc să revină pe piață, după ce activitatea le-a fost suspendată de Agenția Naționala de Securitate a Medicamentelor din Franța.

One thought on “De ce a dispărut Staloral 604 pentru Ambrozie

Lasă un răspuns