Ambrozia

Avertizare de la Mediu: Ambrozia, un pericol pentru sănătate!

Agenţia pentru Protecţia Mediului aduce la cunostinta cetatenilor si institutiilor publice pericolul pe care il reprezinta pentru sanatatea populatiei planta Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba parloagelor sau iarba de paragina. Ambrosia artemisiifolia înfloreșteîn perioada iulie – septembrie și are un puternic efect alergen asupra populaţiei sensibile. Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină cum sunt cele de pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute.

Perioada de polenizare începe la sfârşitul lunii iunie, cu un vârf al concentraţiei de polen în aer în a doua jumătate a lunii august şi se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozia se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentraţia atinge maximul zilei la amiază, minimul fiind după ploaie şi noaptea.

Polenul produs din abundenţă de ambrozie este foarte alergenic, o cantitate de doar 5-10 granule polen/m3 aer fiind suficientă pentru declanşarea simptomelor de rinită, conjunctivită sau astm la persoanele sensibilizate, în timp ce uleiurile volatile conţinute pot provoca dermatita alergică la contactul cu plantele.Alergia la polenul de ambrosia, se manifestă prin strănut, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii şi la ochi, lăcrimare şi înroşirea ochilor sau chiar tuse şi greutate în respiraţie.

În perimetrul zonelor locuite se recomandă ca cetăţeni să îşi cosească periodic zona verde din faţa imobilelor şi să îşi cureţe grădinile de buruieni, pentru a nu permite apariţia florii, al cărui polen determină apariţia a numeroase infecţii şi alergii, afectând starea de sănătate a populaţiei. O singură cosire nu este suficientă, deoarece aceasta va stimula ramificarea excesivă ducând în final la creşterea cantităţii de polen şi seminţe produsă de plante. Atunci când plantele de floarea pustei sunt puţine acestea pot fi smulse manual, însă nu trebuie rupte, deoarece la fel ca în cazul cosirii numai o singură dată, acestea se vor ramifica puternic.

Atunci când suprafaţa infestată cu această buruiană invazivă este foarte mare, sau condiţiile nu permit executarea cosirilor, se recomandă erbicidarea. În acest caz erbicidarea se aplică la începutul perioadei de vegetaţie şi se repetă ori de câte ori este nevoie. Trebuie avut în vedere faptul că unele populaţii de ambrosia au dezvoltat o rezistenţă ridicată la erbicidare, iar în cazul acesta combaterea chimică este total ineficientă, alternativa viabilă fiind de asemenea cosirea repetată.

Lasă un răspuns