Ambrozia

Aplicații de monitorizare a nivelului de polen de ambrozie

Deoarece există foarte multe discutii despre harti si aplicatii ale nivelului de polen, am incercat sa aflu care este acuratețea datelor raportate si validitatea surselor folosite. Cea mai frecvent utilizata aplicatie de catre persoanele cu alergii este probabil Air Matters. Ea este dezvoltata de 4 persoane, 2 fondatori si 2 programatori. Pe situl aplicatiei de polen scrie ca folosesc datele publice oferite de pe Polleninfo.org, o institutie europeana.

Aceasta institutie are aproximativ 400 de statii de monitorizare la nivel global, insa in Romania exista o singura statie de monitorizare a nivelului de polen, amplasata in Bucuresti. Informatiile pe care le gasiti in Air Matters sau online despre diferite localitati din Romania, sunt extrapolate, si nu rezultate in urma unor masuratori directe. Din pacate aceasta extrapolare nu poate tine cont si de situatia din teren, anumite judete fiind cunoscute ca avand campuri intinse de ambrozie ce genereaza un nivel ridicat de polen. Din aceasta cauza precizia estimarii nivelului de polen din Botosani, folosind statia din Bucuresti, este foarte scazuta. Astfel puteti gasi pe aplicatie o concentratie maxima de polen in orasul vostru desi voi nu aveti nici un simptom, sau din contra, Air Matters afiseaza un risc scazut de alergii dar voi abia reusiti sa inchideti un ochi noaptea.

Probabil din acest motiv aplicatia dezvoltata de Polleninfo.org este disponibila doar pentru Austria, Germania, Elveția, Suedia, Spania, Marea Britanie și Tirolul de Sud, tari in care exista suficiente statii de monitorizare a nivelului de polen, pentru a garanta acuratetea datelor raportate.

Lasă un răspuns